De klokken van van Bussel

Periode 19e eeuw

Meer weten over deze pofferklok, of de van Bussels klokkenmakers?

De klokken van Van Bussel

Eindhoven Museum heeft een mooie verzameling Brabantse klokken, voornamelijk gemaakt door drie generaties van de familie van Bussel. Brabantse klokken waren voornamelijk staande klokken ook wel staand horloge genoemd. Er waren niet veel Brabantse boeren die zich een grote staande klok konden veroorloven.

Familie van Bussel

Petrus van Bussel (1715-1787) is de oudste klokkenmaker in de generatie van Bussel. Hij was werkzaam in Asten. Eindhoven Museum bezit een hangklok van hem. Dit is zijn vroegst bekende werk dat waarschijnlijk ook geheel in zijn eigen atelier is gebouwd.

Antoni van Bussel, (ook wel Antoine genoemd) geboren te Asten, 14 oktober 1749 en overleden te Eindhoven, 22 februari 1825 was de zoon van Petrus. Hij vestigde zich op 17 november 1781 als horloge- en klokkenmaker in Eindhoven. In 1790 en 1791 was hij ook burgemeester van Eindhoven. Eindhoven Museum bezit 6 staande klokken en een hangklok die door hem zijn gemaakt.

Johannes Antonius (Jan) van Bussel (1787-1851) was een zoon van Antonius. Eindhoven Museum heeft van hem 2 staande klokken. In 1810 was hij werkzaam in de zaak van zijn vader. Na diens overlijden vestigde hij zich elders in Eindhoven als herbergier.

Tentoonstellingen 2018

Volgt! Wij bereiden momenteel het programma voor 2018 voor.