De klokken van Van Bussel

Periode 19e eeuw

Meer weten over de Van Bussel klokkenmakers?

De klokken van Van Bussel

Eindhoven Museum heeft een mooie verzameling Brabantse klokken, voornamelijk gemaakt door drie generaties van de familie van Bussel. Brabantse klokken waren voornamelijk staande klokken ook wel staand horloge genoemd. De van Bussels maakten voornamelijk Brabantse uurwerken van het Luikse type. De kasten werden over het algemeen heel sober gehouden, waarschijnlijk door timmerlieden vervaardigd. Ze stonden bij gewone burgers en boeren en weerspiegelden de Brabantse soberheid.

Petrus van Bussel (1715-1787) is de oudste klokkenmaker in de generatie van Bussel. Hij was werkzaam in Asten. Eindhoven Museum bezit een hangklok van hem. Dit is zijn vroegst bekende werk dat waarschijnlijk ook geheel in zijn eigen atelier is gebouwd.

Antoni van Bussel (14 oktober 1749-22 februari 1825), ook wel Antoine genoemd, was de zoon van Petrus. Hij kwam op 17 november 1781 als horloge- en klokkenmaker in Eindhoven. Hij vestigde zich op de hoek van de Rechtestraat en de huidige Jan van Hoofstraat. In 1790 en 1791 was hij ook burgemeester van Eindhoven. Hij was getrouwd met een burgemeestersdochter. Zijn keuze voor het burgemeesterschap heeft daar wellicht mee te maken. Het vak van klokkenmaker was geen vetpot. In het bevolkingsregister werd hij vermeld als Maître Horloger sans fortune (Meester klokkenmaker zonder fortuin)Eindhoven Museum bezit 6 staande klokken en een hangklok die door hem zijn gemaakt.

Het is niet zeker dat Antoni van Bussel alle aan hem toegeschreven uurwerken geheel zelf heeft gemaakt. Er ontstonden in die tijd ateliers die uurwerken of onderdelen daarvan produceerden. Het zou kunnen zijn dat klokkenmakers hun materiaal daar bestelden en in eigen atelier de klokken samenstelden en van toevoegingen voorzagen - wijzerplaat, wijzers, wekkerinrichting, datumaanwijzing, enz. Met name in Luik  zaten in die tijd bekende leveranciers.

Johannes Antonius (Jan) van Bussel (1787-1851) was een zoon van Antonius. Eindhoven Museum heeft van hem 2 staande klokken. In 1810 was hij werkzaam in de zaak van zijn vader. Na diens overlijden vestigde hij zich elders in Eindhoven als herbergier.

Tentoonstellingen 2018

Volgt! Wij bereiden momenteel het programma voor 2018 voor.