Bruikleen schilderijen Ernest Midy

28 schilderijen van Ernest Midy (1877-1938) uit de collectie van Eindhoven Museum worden vanaf 10 maart tentoongesteld door het Jakob Smitsmuseum in Mol, België in de expositie ‘Een schemer van weemoed’: Ernest Midy.

De schilderijen zijn een gift uit de collectie Heykers-van der Steen aan museum Kempenland Eindhoven in 2009. De kunstwerken zijn ontvangen door Peter Thoben, destijds de directeur/conservator van het museum.

Ernest Midy: leven en werk

De kunstschilder Ernest Midy vestigt zich in 1902 samen met zijn gezin bij Mol. Hij voegt zich daar bij een groep kunstenaars: de zogenaamde ‘Molse school’. In de inspirerende omgeving van Mol maakt Midy schilderijen over de ongerepte natuur en het boerenbestaan en legt hij de Kempische landschappen en boereninterieurs vast met scènes uit het dagelijks leven.

Nog voor het begin van de Eerste Wereldoorlog treedt Midy in dienst als vrijwilliger in het Belgische leger. Al snel wordt hij gevangen genomen en komt hij in een kamp terecht in Soltau, Duitsland. Via Zwitserland komt Midy in 1917, doof en verzwakt, terug naar België. Zijn huis is daar leeggeplunderd en zijn werk geroofd. Verbitterd en teleurgesteld werkt hij in Kalmthout verder, ondanks zijn door de oorlog verslechterde gezondheid.

Hij overlijdt op 6 februari 1938. Al bij leven is hij in vergetelheid geraakt en krijgt hij wellicht niet de waardering die hij verdient. In de jaren 80 begint men zijn werk weer te waarderen.

Kunsttentoonstelling 'Een schemer van weemoed': Ernest Midy

Ter ere van Ernest Midy, die veel betekent voor de gemeente Mol, kun je Midys kunstwerken bewonderen in het Jakob Smitsmuseum.