9 dec t/m 6 janMuseum door de Stad

De interactieve installatie Checkpoint Eindhoven is een referentie naar Checkpoint Charlie, de controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische zone in Berlijn. Checkpoint Eindhoven toont portretten met Eindhovenaren in hun huidige beroep en het beroep dat ze zouden hebben als Eindhoven niet zou zijn bevrijd en we in 2020 nog bezet zouden zijn door de nazi’s. Welk beroep hadden zij dan gehad? Waren zij dan ook directeur, kunstenaar of ondernemer, of zaten zij in het leger, werkten ze in een fabriek of waren ze werkloos?

In Checkpoint Eindhoven word je ook geconfronteerd met de vraag wat jij zou doen als je vrijheid op het spel staat. Zou je leven volgens de regels en wetten van de bezetter, zou je vluchten of zou je in opstand komen en vechten voor je vrijheid? Zou je die keuze ook maken als je weet dat je in je thuisland altijd in de gaten gehouden wordt of dat je familie wordt opgepakt en opgesloten als vergeldingsactie omdat jij bent gevlucht? Waar ligt jouw grens?

Er staat ook een levensgroot Memoryspel op de Markt met afbeeldingen van de collectie van Eindhoven Museum met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer
9 dec t/m 6 jan

Waar
Markt naast de schaatsbaan