Het Sinterklaasbombardement

Op het monument ‘Herinner u de namen’ vind je de namen van 1099 stadgenoten, slachtoffers van WOII. Een van de gelegenheden waarbij veel slachtoffers vielen was het zogenaamde Sinterklaasbombardement. Deze dag staat bij veel Eindhovenaren nog steeds op het netvlies. Er vielen veel doden en gewonden. Het bombardement op Eindhoven door de Britse luchtmacht RAF op zondagmiddag 6 december 1942 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad. Doelwit zijn de Philipsfabrieken. Hier worden onder meer radio’s voor de bezetter geproduceerd. De Witte Dame wordt zwaar getroffen. De bommen vallen ook op woningen, kerken, winkels en het Binnenziekenhuis. Het centrum van Eindhoven wordt deels weggevaagd en er vallen vele burgerslachtoffers. Eindhoven Museum bezit als herinnering aan dit bombardement een gesmolten bestek, afkomstig van een van de afgebrande huizen van de Demer.

75 jaar later vertellen Eindhoven Museum en Bibliotheek Eindhoven met foto’s, objecten en herinneringen het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven. Deze expositie was tot 18 December 2017 te bezichtigen in Bibliotheek Eindhoven.


De Bevrijding

Tijdens en direct na de bevrijding van heel Nederland droegen duizenden vrouwen kleurige patchwork rokken gemaakt van oude lapjes vooral in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Ieder lapje kon voor de vrouw die het droeg een speciale betekenis hebben. Zo’n rok werd een bevrijdingsrok genoemd. Op de zoom van de rok werden belangrijke data en plaatsnamen geborduurd. Ook in Eindhoven waren er vrouwen die zo’n rok hadden.  Een ervan bevindt zich in de collectie van het Eindhoven Museum.  Op die rok staat o.a. de datum van de bevrijding, 5 mei 1945,  en twee stempels van Eindhoven.