Podcasts

Eindhoven Museum heeft twee verschillende podcasts opgenomen: een podcast over belangrijke ontwikkelingen in de stad en een podcast over de stadsdelen.

Panorama Podcast

Eindhoven is aan, Eindhoven is één. In deze podcast komen verleden, heden en toekomst van 'groot Eindhoven' hoorbaar tot leven. In zes afleveringen blikken gastsprekers terug en vooruit op spraakmakende ontwikkelingen van en in deze bijzondere stad. Experts en ervaringsdeskundigen delen hun kijk op Eindhoven als bouwwerk, broedplaats en beweging. In visies, verhalen en vertellingen die deze stad zo eigen maken.

Luister naar hun verhalen over de erfenis van Eindhoven. Van een middeleeuws stadje met een aaneenschakeling van Brabantse dorpen tot een stad met groeistuipen onder de trekkracht van ASML. Een stad waar we geen stolp zetten om iconische gebouwen en gebieden als de Witte Dame, Domus Dela, Strijp-S en Woensel West, maar ze een nieuwe functie geven. Een stad als één groot netwerk, waar iedereen kan bijdragen aan groei.

Met bijdragen van professor Brede Welvaart Joks Janssen, Brainportkoningin Elphi Nelissen, urbanpionier Angelo Martinus en vele anderen. De onderwerpen zijn de stad als bouwsteen, de stad als netwerk en de stad als beweging.

Panorama Podcast

Podcast Stadsdelen

Eindhoven was een piepklein stadje met vijf dorpen: Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. Omdat dat stadje uit zijn voegen barstte, besloten ze op 1 januari 1920 samen te gaan. De Podcast Stadsdelen neemt je mee op reis en laat een eeuw aan geschiedenis zien van deze bijzondere stad.

Eindhoven Centrum: dit middeleeuwse stadje werd het centrum van een groter geheel. De plek waar de oude grachten van de stad nog terug te zien zijn in de straatnamen.

Strijp: van peertjesfabriek tot fruittuin. Van verboden stad tot hip en vernieuwend Strijp-S. De plek van het Philips stadion, met PSV als trots van de stad. De geest van vernieuwing is hier nog altijd voelbaar in Brainport.

Woensel: is anders en onderscheidend en in rap tempo gebouwd. Dat zie je, dat voel je. Met het ruige Woensel West als broedplaats voor rappers, WoensXL, de brutalistische Bunker en maar liefst drie ziekenhuizen.

Tongelre: is verbinding, een plek van komen, gaan en niet meer weg te denken. Doorkruist met twee spoorlijnen en het kanaal, dat de Eindhovense industrie verbindt. Met DAF, dat begon als aanhangerfabrikant en zuivelfabriek Campina.

Stratum: tussen de drie bekendste verkeersaders van de stad is het groen, dorps en monumentaal. Met het iconische Witte Dorp, cultuur snuiven in het van Abbemuseum en het Parktheater en de sterrenwacht aan de vroegere rand van de stad.

Gestel: is energie. Van oorsprong een gehucht waar de rivieren de Tongelreep en de Dommel samenkomen. Water staat ook centraal bij de Genneper Watermolen, het zwembad en de watertoren, die de stad voorziet van drinkwater.

Podcast Stadsdelen

De podcasts zijn gemaakt in opdracht van Eindhoven Museum en morgenmakers en geproduceerd door Publikators, met speciale dank aan Daltoon Studio en Sophia de Hoog.