Museum
door
de stad

Verleden, heden
en toekomst van ons eten

 

Lees meer

Museum door de Stad


Museum door de Stad reist door de stad met installaties geïnspireerd op de cultuurhistorische collectie van Eindhoven Museum. In drie jaar gaan ontwerpers aan de slag met vijf thema's. Het thema van dit jaar is Verleden, heden en toekomst van ons eten. De installaties zijn te zien tijdens Dutch Design Week op Sectie-C en tijdens Fijne Feestdagen Festival bij Warehouse of Innovation.

Designers

Beeldenstorm

Lucas Maassen en Hossie presenteren de Vrijgieterij tijdens The secret life of materials van 10 november tot en met 9 december. Het project is een manier om de collectie te actualiseren en het cultureel erfgoed te conserveren voor de toekomst. Zie voor meer informatie de website.

Museum door de Stad

Loerie maken

Chloé Rutzerveld nodigde bezoekers uit zelf aan de slag te gaan met de koffie van de toekomst, rogge-koffie! Zij konden experimenteren met de surrogaatkoffie en ervaren hoe het kleinste verschil in bereiding van invloed is op de smaak en het aroma! Foto's: Wouter van der Wal

Museum door de Stad

Frikandellencontest

Museum door de Stad organiseerde samen met Bar Bistro Calypso en Beerze de Frikandellencontest. Dick Middelweerd van 2-sterrenrestaurant Treeswijkhoeve, Taks Yuen van restaurant Mei Wah en kunstenaar Niels Bakkerus zijn de gelukkige winnaars. Foto's: Tim Meijer

Museum door de Stad

Burgemeester bezoekt Museum door de Stad

De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, kwam langs bij Museum door de Stad om met eigen ogen te zien hoe de ontwerpers zijn geïnspireerd door onze stad.

Museum door de Stad

Subjectieve Canon van Eindhoven

Museum door de Stad reist in 3 jaar door Eindhoven en haalt in die tijd subjectieve data op bij de inwoners van de stad. Deze informatie vormt de Subjectieve Canon van Eindhoven, een dwarsdoorsnede van wat haar inwoners denken, doen, laten, voelen en vinden. Kom langs bij Museum door de Stad en laat ook jouw mening achter. Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Studio040 neemt kijkje bij Museum door de Stad

Studio040 neemt een kijkje bij Museum door de Stad en gaat onder andere langs de installaties van Mies Loogman en Chloé Rutzerveld, zie hier het resultaat. Foto's: Max Kneefel en Wouter van der Wal

Designers

Loerie Lab

Chloé Rutzerveld heeft naar het voorbeeld van arme keuterboeren uit Eindhoven surrogaatkoffie gemaakt van rogge. Het is geen oploskoffie, maar een snelfiltermaling. Zou dit een gezond en duurzaam alternatief en de koffie van de toekomst kunnen zijn? Foto's: Max Kneefel

Designers

Vrijgieterij

Lucas Maassen en Hossie maken voor de Vrijgieterij met de hand mallen van een aantal objecten uit de collectie. Het is een metafoor voor de alledaagse objecten in de collectie, zoals koffiekopjes, mokken en borden. Foto's: Max Kneefel

Designers

Aan Tafel

Ga aan tafel bij Jelle Mastenbroek en Daniël de Bruin. Zij serveren 3 verschillende tafelschikkingen met eten uit het verleden, heden en... de toekomst. Foto's: Max Kneefel

Designers

Coöperatie Installatie

De coöperatie Campina is opgericht door melkboeren uit Eindhoven. Mies Loogman laat je de culturele achtergrond van Eindhoven ervaren door samen met iemand anders haar Coöperatie Installatie te bedienen. Beantwoord je de vragen goed, dan win je allebei een prijs! Foto's: Max Kneefel

Designers

Hoe zit jij te eten?

Zoë Jacobs wil graag weten hoe jij zit te eten! Maak een levensgrote afdruk van jezelf of teken je eigen omtrek. Zoë heeft zich laten inspireren door de diverse formaten van de stoelen uit de collectie van Eindhoven Museum. Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Opening Museum door de Stad

Zaterdag is Museum door de Stad officieel geopend! Het reizende museum is tot en met zondag 28 oktober te zien op Sectie-C. Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Museum door Jou

Museum door de Stad is ook te zien bij winkelcentrum Heuvel op de hoek van de Ten Hagestraat! Je kunt op dit krijtbord bijvoorbeeld aangeven hoe lang je bent en wat je graag eet.

Museum door de Stad

ED deelt onze plannen

Eindhovens Dagblad geeft directeur Ward Rennen het woord over onze plannen voor Museum door de Stad: "Ik hoop dat met het project een beter beeld wordt geschetst van waar de stad en de regio Eindhoven vandaan komen. Nu wordt er veel gesproken over de speerpunten techniek, design en kennis, maar vrij weinig mensen weten waar dat nu precies vandaan komt. Dát willen we met Museum door de Stad duidelijk maken."

Designers

Zoë Jacobs - Hoe zit jij te eten?

Het is geen verrassing meer dat ons voedsel effect heeft op onze lichamelijke groei. Hoe ziet ons huidige voedingspatroon eruit en wat betekent dat voor onze lichaamsomvang in de toekomst?

Designers

Mies Loogman - Coöperatie Installatie

Eindhovense coöperaties, zoals Etos, Boerenleenbank (nu Rabobank) en Friesland-Campina hebben hun stempel gedrukt op de culturele identiteit van Eindhoven.

Designers

Chloé Rutzerveld - Loerie Lab

Boeren uit Eindhoven waren erg arm, omdat gewassen slecht groeien op de schrale zandgrond van Eindhoven, maar koffiebonen waren erg duur. De boeren maakten surrogaatkoffie van verbrande erwten, oud graan of cichorei.