Museum
door
de stad

Verleden, heden
en toekomst van ons eten

 

Lees meer

Museum door de Stad


Museum door de Stad reist door de stad met installaties geïnspireerd op de cultuurhistorische collectie van Eindhoven Museum. In drie jaar gaan ontwerpers aan de slag met vijf thema's. Het thema van dit jaar is Verleden, heden en toekomst van ons eten. Binnenkort wordt bekend gemaakt waar de installaties dit jaar te zien zullen zijn!

Museum door de Stad

Presentatie studenten TU/e

Na het onderzoek dat studenten van TU/e hebben gedaan voor het nieuwe thema van Museum door de Stad hebben zij hun plannen gepresenteerd. Stay tuned...

Fijne Feestdagen Festival

Dit was Warehouse of Innovation

Dit was Fijne Feestdagen Festival bij Warehouse of Innovation. Museum door de Stad reist weer verder, bestemming nog onbekend...

Fijne Feestdagen Festival

Giet je eigen museumobject

In de Vrijgieterij kun je een museumobject gieten uit gips en je kunt zelf bepalen hoe het eruit komt te zien! Kom tot en met 6 januari langs bij Warehouse of Innovation voor je eigen kunstwerk.

Fijne Feestdagen Festival

De stoel van de toekomst

Hoe ziet de stoel van de toekomst eruit? Zoë Jacobs gaat, samen met andere ontwerpers, live in Warehouse of Innovation aan de slag met hoe wij in bijvoorbeeld 2100 zitten te eten.

Fijne Feestdagen Festival

Surrogaatkoffie 3.0

Chloé heeft samen met barista's uit Eindhoven de receptuur van haar surrogaatkoffie verbeterd. Zou deze vernieuwde koffie binnenkort ergens te proeven zijn?

Fijne Feestdagen Festival

Museum door de Stad opent in Warehouse of Innovation

De installaties van Museum door de Stad staan tot en met 6 januari in Warehouse of Innovation. Dagelijks is ook een workshop van de Vrijgieterij waar je zelf een museumobject van gips kunt gieten. Kijk hier voor de openingstijden.

Fijne Feestdagen Festival

Gourmet, balkenbrij en zult

Museum door de Stad stond voor Warehouse of Innovation om te inventariseren wat in Eindhoven met Kerst op het menu staat. Een greep uit de gerechten: gourmet, balkenbrij en zult. We staan vanaf 19 december 3 weken lang bij Warehouse of Innovation ('de oude V&D') met het thema 'eten'.

Museum door de Stad

Onderzoek studenten TU/e

Studenten van TU/e doen onderzoek voor het komende thema: verleden, heden en toekomst van ons vervoer. Ze gingen de stad in met een kaart van de wereld, Europa, Nederland en Brabant. Waar komt de Eindhovenaar vandaag de dag vandaan?

Fijne Feestdagen Festival

Fijne Feestdagen Festival

Museum door de Stad reist door naar Warehouse of Innovation middenin het centrum van Eindhoven. Natuurlijk zijn hier de installaties van Mies Loogman, Jelle Mastenbroek & Daniël de Bruin, Lucas Maassen & Hossie, Zoë Jacobs en Chloé Rutzerveld te zien, maar kun je ook workshops bijwonen van Lucas & Hossie, Zoë en Chloé. Houd de website in de gaten voor details! Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Kom ook naar de bieb!

Woensdag 28 november staat Museum door de Stad de hele dag in de bibliotheek in de Witte Dame, komt dat zien! Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Subjectieve Canon van de Woenselse Markt

Een aantal bezoekers van Museum door de Stad op de Woenselse Markt heeft een tekening gemaakt van de inhoud van hun ijskast en hun lievelingsontbijt en snack. Zie hier het resultaat!

Museum door de Stad

Woenselse Markt

Museum door de Stad stond zaterdag 17 november met de installatie van Mies Loogman op de Woenselse Markt. Heb jij ons ook gezien? Foto's: Max Kneefel

Designers

Beeldenstorm

Lucas Maassen en Hossie presenteren de Vrijgieterij tijdens The secret life of materials van 10 november tot en met 9 december. Het project is een manier om de collectie te actualiseren en het cultureel erfgoed te conserveren voor de toekomst. Zie voor meer informatie de website.

Museum door de Stad

Loerie maken

Chloé Rutzerveld nodigde bezoekers uit zelf aan de slag te gaan met de koffie van de toekomst, rogge-koffie! Zij konden experimenteren met de surrogaatkoffie en ervaren hoe het kleinste verschil in bereiding van invloed is op de smaak en het aroma! Foto's: Wouter van der Wal

Museum door de Stad

Frikandellencontest

Museum door de Stad organiseerde samen met Bar Bistro Calypso en Beerze de Frikandellencontest. Dick Middelweerd van 2-sterrenrestaurant Treeswijkhoeve, Taks Yuen van restaurant Mei Wah en kunstenaar Niels Bakkerus zijn de gelukkige winnaars. Foto's: Tim Meijer

Museum door de Stad

Burgemeester bezoekt Museum door de Stad

De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, kwam langs bij Museum door de Stad om met eigen ogen te zien hoe de ontwerpers zijn geïnspireerd door onze stad.

Museum door de Stad

Subjectieve Canon van Eindhoven

Museum door de Stad reist in 3 jaar door Eindhoven en haalt in die tijd subjectieve data op bij de inwoners van de stad. Deze informatie vormt de Subjectieve Canon van Eindhoven, een dwarsdoorsnede van wat haar inwoners denken, doen, laten, voelen en vinden. Kom langs bij Museum door de Stad en laat ook jouw mening achter. Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Studio040 neemt kijkje bij Museum door de Stad

Studio040 neemt een kijkje bij Museum door de Stad en gaat onder andere langs de installaties van Mies Loogman en Chloé Rutzerveld, zie hier het resultaat. Foto's: Max Kneefel en Wouter van der Wal

Designers

Loerie Lab

Chloé Rutzerveld heeft naar het voorbeeld van arme keuterboeren uit Eindhoven surrogaatkoffie gemaakt van rogge. Het is geen oploskoffie, maar een snelfiltermaling. Zou dit een gezond en duurzaam alternatief en de koffie van de toekomst kunnen zijn? Foto's: Max Kneefel

Designers

Vrijgieterij

Lucas Maassen en Hossie maken voor de Vrijgieterij met de hand mallen van een aantal objecten uit de collectie. Het is een metafoor voor de alledaagse objecten in de collectie, zoals koffiekopjes, mokken en borden. Foto's: Max Kneefel

Designers

Aan Tafel

Ga aan tafel bij Jelle Mastenbroek en Daniël de Bruin. Zij serveren 3 verschillende tafelschikkingen met eten uit het verleden, heden en... de toekomst. Foto's: Max Kneefel

Designers

Coöperatie Installatie

De coöperatie Campina is opgericht door melkboeren uit Eindhoven. Mies Loogman laat je de culturele achtergrond van Eindhoven ervaren door samen met iemand anders haar Coöperatie Installatie te bedienen. Beantwoord je de vragen goed, dan win je allebei een prijs! Foto's: Max Kneefel

Designers

Hoe zit jij te eten?

Zoë Jacobs wil graag weten hoe jij zit te eten! Maak een levensgrote afdruk van jezelf of teken je eigen omtrek. Zoë heeft zich laten inspireren door de diverse formaten van de stoelen uit de collectie van Eindhoven Museum. Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Opening Museum door de Stad

Zaterdag is Museum door de Stad officieel geopend! Het reizende museum is tot en met zondag 28 oktober te zien op Sectie-C. Foto's: Max Kneefel

Museum door de Stad

Museum door Jou

Museum door de Stad is ook te zien bij winkelcentrum Heuvel op de hoek van de Ten Hagestraat! Je kunt op dit krijtbord bijvoorbeeld aangeven hoe lang je bent en wat je graag eet.

Museum door de Stad

ED deelt onze plannen

Eindhovens Dagblad geeft directeur Ward Rennen het woord over onze plannen voor Museum door de Stad: "Ik hoop dat met het project een beter beeld wordt geschetst van waar de stad en de regio Eindhoven vandaan komen. Nu wordt er veel gesproken over de speerpunten techniek, design en kennis, maar vrij weinig mensen weten waar dat nu precies vandaan komt. Dát willen we met Museum door de Stad duidelijk maken."

Designers

Zoë Jacobs - Hoe zit jij te eten?

Het is geen verrassing meer dat ons voedsel effect heeft op onze lichamelijke groei. Hoe ziet ons huidige voedingspatroon eruit en wat betekent dat voor onze lichaamsomvang in de toekomst?

Designers

Mies Loogman - Coöperatie Installatie

Eindhovense coöperaties, zoals Etos, Boerenleenbank (nu Rabobank) en Friesland-Campina hebben hun stempel gedrukt op de culturele identiteit van Eindhoven.

Designers

Chloé Rutzerveld - Loerie Lab

Boeren uit Eindhoven waren erg arm, omdat gewassen slecht groeien op de schrale zandgrond van Eindhoven, maar koffiebonen waren erg duur. De boeren maakten surrogaatkoffie van verbrande erwten, oud graan of cichorei.