Nieuw hoofd collecties en onderzoek voor Eindhoven Museum

Dr. Klaartje Groot is het nieuwe hoofd collecties en onderzoek van Eindhoven Museum. Met de komst van Groot kan Eindhoven Museum een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan. Het museum moest het de afgelopen jaren namelijk zonder hoofd collecties stellen. Mede dankzij het Mondriaan Fonds en de coronaregeling collectiemedewerkers is deze aanstelling mogelijk gemaakt. In de nieuwe gecreëerde functie is Groot verantwoordelijk voor de gehele cultuurhistorische collectie van het museum, die inmiddels bestaat uit ruim 23.000 objecten.

Groot werkte hiervoor 10 jaar als conservator bij het Multatuli Huis in Amsterdam. Naast conservator is ze tevens actief als cultuurhistorisch onderzoeker en schrijver. Ze is gespecialiseerd in de 18e en 19e eeuw. Hiermee vult ze de kloof die momenteel ligt tussen het preHistorisch Dorp, het openluchtmuseum dat de geschiedenis van prehistorie tot Tachtigjarige Oorlog betreft, en Eindhoven Museum, het stedelijk cultuurhistorisch museum van de stad en regio Eindhoven.

Groot zal zich grotendeels gaan richten op de uitbreiding van Eindhoven Museum en het preHistorisch Dorp richting museumpark VONK*, dat naar verwachting in 2024 haar deuren opent. Het museum werkt de komende jaren naar een integratie van beide museumdelen tot één museumbeleving. Groot zal deze nieuwe inhoudelijke koers van het Eindhovense museum bestendigen.

Groot verheugt zich er enorm op de collectie verder te onderzoeken. “Ik duik met veel enthousiasme in de rijke geschiedenis van Eindhoven om zo bij te dragen aan het creatieve proces dat leidt tot het toekomstige museum VONK*. Om daar te komen, maak ik graag kennis met alle Eindhovense historici en andere liefhebbers van de geschiedenis van stad en regio Eindhoven.”

Ward Rennen, directeur-bestuurder Eindhoven Museum, is erg te spreken over de komst van Klaartje: “Met het zicht op VONK* waren we op zoek naar een gedreven en inspirerend cultuurprofessional. Klaartje zal het voortouw nemen in het onderzoeken en uitwerken van verschillende thema’s binnen onze huidige collectie en de toekomst van ons museum.”

Klaartje Groot studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op Duits toneel in Nederland rond 1800. Voor het Multatuli Huis werkte ze onder andere aan de Rijksuniversiteit Groningen. Groot gaat 5 dagen per week aan de slag bij Eindhoven Museum.