Laatste nieuws

Eindhoven Museum toont schilderijen over de Kempen in ’t Oude Slot

Eindhoven Museum toont schilderijen over de Kempen in ’t Oude Slot

Leefomgeving in verandering

Van 5 april tot en met 27 augustus exposeert museum ’t Oude Slot in Veldhoven ruim 60 schilderijen uit de collectie van het Eindhoven Museum. De unieke tentoonstelling geeft aan de hand van deze schilderijen een beeld van de veranderingen in de leefomgeving van de Kempen in de afgelopen eeuw.

Zo’n 100 tot 150 jaar geleden bestond de streek De Kempen nog hoofdzakelijk uit een agrarische wereld, waarin ook een handvol ambachtslieden hun bestaan vond. De bevolkingsgroei, de steeds verdergaande industrialisatie en wetenschappelijke en technische innovaties hebben deze samenleving ingrijpend veranderd. De geëxposeerde schilderijen maken ons ervan bewust dat onze voorouders in een totaal andere wereld leefden. En dan te bedenken dat dit nog maar twee, drie of vier generaties geleden is.

De expositie is opgebouwd rond zeven thema’s: heide en zand, cultuurlandschap, zandwegen, boerderijen en erven, boereninterieurs, arbeid en mensen. De werken zijn van de hand van bekende schilders zoals Huub van Baar, Kees Bol, Victor de Buck, Walter Castle Keith, Edgard Farasyn, Jozef Gindra, Roland Larij, Harry Maas, Ernest Midy, Reinier Pijnenburg en Frans Slager.

Bezoeken
De expositie is te zien in museum 't Oude Slot (Hemelrijken 6 in Veldhoven) vanaf woensdag 5 april tot en met 27 augustus.
Het museum is wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Entreeprijs: volwassenen € 5,50; jeugd van 6 t/m 17 jaar € 3,50. De Museumkaart is geldig.

Zie ook de website van museum 't Oude Slot

 

Archief voormalig Museum Kempenland online

Archief voormalig Museum Kempenland online

Het archief van het Museum Kempenland, de voorganger van het huidige Eindhoven Museum, is online beschikbaar gekomen op de site van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Mede dankzij de grote inzet van voormalig directeur van het museum Peter Thoben kan iedereen nu de stukken inzien. Lees bijvoorbeeld eens de

Lees meer

De verhuizing: een lijdensweg

De verhuizing: een lijdensweg

De schilderijen van Eindhoven Museum zijn weer thuis! Jarenlang hadden zij een onderkomen in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven maar afgelopen winter zijn ze verhuisd: een omvangrijke klus want het betrof zo'n 1300 schilderijen. Het is praktisch om ze bij de hand te hebben voor de bruiklenen die wij verzorgen. Ook zeker leuk met het oog op de rondleidingen die we organiseren.

Het Van Abbemuseum en Eindhoven Museum hebben gezamenlijk twee werken aangekocht van Jan Toorop (1858-1928), een belangrijke Nederlandse kunstenaar uit de periode rond 1900. Het is voor het eerst dat de twee Eindhovense musea samen een aankoop doen. De werken laten volgens de musea een belangrijk onderdeel van de Eindhovense geschiedenis zien.

Het gaat om twee krijttekeningen van kunstenaar Jan Toorop uit 1918 waarop 

vrouwelijke fabrieksarbeiders van de Eindhovense sigarenfabriek Mignot & De Block staan afgebeeld. Deze industrie is nauw verweven met het Van Abbemuseum. Dit museum opende de deuren in 1936 namelijk op initiatief van Henri van Abbe, een Eindhovense sigarenhandelaar.

Toorops tekeningen waren tot voor kort in handen van familieleden van Adolph Mignot, een van de oprichters van Mignot & De Block. Eindhoven Museum ontving een tip die leidde tot de aankoop van de werken.

Sigarenindustrie
Mignot & De Block was destijds een van de grootste spelers in de bloeiende sigarenindustrie van Eindhoven. Een industrie die veel invloed had op de regio. Klaartje Groot van het Eindhoven Museum:

“Eindhoven is erg belangrijk als technische stad en industriële maakstad. Mignot & De Block had een prominente rol in de industrialisatie van de negentiende eeuw. Ook waren ze een tijd de grootste werkgever van Eindhoven. Arbeiders hebben de stad groot gemaakt.”

Mignot & De Block was een van de eerste fabrieken in de regio die steeds meer vrouwen in dienst nam. Vrouwen die zijn afgebeeld op Toorops tekeningen.

Koloniaal verleden
De twee musea zien in de werken ook een link met het koloniaal verleden. Jan Toorop werd namelijk geboren in Indonesië, hoewel hij als kunstenaar vooral actief was in Nederland. Zijn Nederlands-Indische achtergrond maakte hem een bijzonder persoon in de schildergemeenschap van die tijd. Toorops achtergrond geeft de werken extra betekenis, zo meent het Van Abbemuseum. Henri van Abbe’s sigaren werden namelijk gemaakt met tabak afkomstig uit Sumatra.

“We vinden dat we ons daar bewust van moeten zijn en een completer verhaal moeten vertellen. We doen op dit moment onderzoek naar de werk- en levensomstandigheden op Deli (Sumatra). Een eerste gedeelte van dit onderzoek presenteren we in de kelder van het museum, onder de naam Verborgen Verbanden. We willen zo aandacht geven aan de onderdrukking en het verzet op de plantages.”

Het Van Abbemuseum en Eindhoven Museum willen in de toekomst vaker samenwerken. “Als kunstmuseum en geschiedenismuseum zijn we partners. We vertellen beide de verhalen van de stad, alleen vanuit verschillende perspectieven.” De musea zijn momenteel in gesprek over waar Toorops tekeningen voor het eerst te zien zullen zijn.

Jan Toorop
Jan Toorop was een invloedrijke, markante kunstenaar. Samen met Van Gogh en Mondriaan behoort hij tot de belangrijkste Nederlandse schilders van zijn tijd. Toorop begon als impressionist, maar ontwikkelde zijn stijl later richting het pointillisme en symbolisme. Naast zijn werk als kunstschilder ontwierp Toorop ook illustraties, boekbanden, keramiek en reclame-uitingen.

Nieuwe aanwinst: PSV-prijzen

Nieuwe aanwinst: PSV-prijzen

Nieuw in de collectie van het Eindhoven Museum: gietijzeren plaquette ter gelegenheid van het landskampioenschap van PSV in seizoen 1974/1975.

Lees meer

De heilige Sint Expeditus

De heilige Sint Expeditus

Dit is de heilige Sint Expeditus, een soldaat in Romeinse tunica die waarschijnlijk ergens in het West-Romeinse rijk leefde. Tijdens de Romeinse Dagen van 22 t/m 30 oktober kun je hem komen bekijken in het preHistorisch Dorp. 

Lees meer

Blog: Briana Mabson

Blog: Briana Mabson

When I walked into the Eindhoven Museum Depot on my first day as a volunteer about two months ago, I had several questions. Could I still do the type of work I loved to do? Was this going to be difficult not knowing much Dutch? Would I feel more settled in by volunteering?

Lees meer

Test

Eindhoven wint BNG Prijs 2022

Mede dankzij het Eindhoven Museum is de gemeente Eindhoven gekozen tot beste erfgoedgemeente van Nederland.

Lees meer.

Panorama Podcast

Panorama Podcast

In zes afleveringen gaan bekende en minder bekende inwoners van Eindhoven met elkaar in gesprek over de stad. 

Lees meer.

Kempencollectie in het ED

Kempencollectie in het ED

In het Eindhovens Dagblad is een mooi artikel verschenen over de Kempencollectie. In het Eindhovens Dagblad is een mooi artikel verschenen over de Kempencollectie. 

Lees meer.